Boodschappenlijst

Boodschappenlijst gezonde voeding voor “de rest van je leven” (na de stabilisatieperiode)

De voedingslijst met aan te bevelen en te mijden voedingsmiddelen

Nadat je de 4 fases van het dieet hebt doorlopen is de grootste uitdaging je gewicht te behouden. Er staat al een plan in het boekje van LipoLip of van MenoCure. Maar hier vind je meer details.
Vrouwen na de menopauze hebben meer problemen om hun gewicht te behouden omdat het lichaam hormonaal geprogrammeerd is om het vet bij te houden. Daarom is het misschien noodzakelijk om 1 tot 2 x per jaar een van de 2 programma’s met ampullen te volgen en zo een normaal en aanvaardbaar gewicht te kunnen behouden. LipoLip als je geen overgangsklachten meer hebt, een jonge vrouw of een man bent en MenoCure indien je deze wel nog hebt of als je problemen hebt met je hormonen.

Je hebt al heel wat verwezenlijkt en nu is het tijd om te laten zien dat je het echt goed met jezelf voor hebt. De wet van “kaizen” zegt dat kleine continue stappen zetten die steeds tot verbetering leiden, een hele wereld van verschil kunnen maken op termijn dus boek dan ook elke dag die kleine succesjes tot het voor jou vanzelfsprekend wordt om je levensstijl blijvend te veranderen.
Succes op lange termijn vereist toch een aantal zaken. Net zoals stoppen met roken niet altijd van de eerste keer lukt loert het niet lukken in het aanhouden van een blijvende gezonde levensstijl steeds om de hoek.
Je voeding moet goed smaken, er lekker uitzien, lekker ruiken en gemakkelijk klaar te maken zijn.
Kies voor zoveel mogelijk verse voeding en niet voor gezonde bereide voeding uit de winkel. Deze bevatten dikwijls nog veel smaakmakers en bewaarmiddelen dus lees goed de etiketten.
Eet voldoende zodat je gemakkelijk een paar uur zonder eten kan. Daarom is een voedingspatroon met voldoende vezels, eiwitten en gezonde vetten zoals noten , avocado’s, vette vis, gevogelte en eieren belangrijk. Deze voeding werkt bloedsuikerstabiliserend en zal je gemakkelijker verzadigen.
Dit zal ook een positieve invloed hebben op je hormoonhuishouding dat weer een grote rol speelt in het al of niet behouden van je gewicht.

Niet wachten tot het te laat is.

Wees je zelf te slim af en wees voorbereid. Maak daarom in het weekend of begin van de week een boodschappenlijstje voor 1 of 2 weken en hou je daar zoveel mogelijk aan. Als je moe en afgepeigerd thuiskomt staat alles al netjes in je koelkast en kan je direct aan je maaltijd beginnen. Een electrisch stoomkokertje is ook altijd handig om in huis te hebben omdat je tijdens het stoomkoken je even iets anders kan doen en schaf je een spirelli/courgettie toestelletje aan. Altijd leuk om een voorraadje gourgetti in je koelkast te hebben staan die gemakkelijk pasta’s ed kan vervangen.
Maak altijd een extra hoeveelheid groenten klaar zodat je die de volgende dag als lunch kan opeten of als je op voorhand weet dat je laat thuiskomt je maal nog slechts even moet opwarmen of afwerken.
Leg steeds een basisvoorraad aan. Slaag je er niet in om naar de winkel te gaan, geen nood je bent slim geweest en je hebt reserve groenten, vis en gevogelte in je diepvries liggen.

Het geen je in je mond steekt moet voedend zijn en niet vullend

Je voeding bevat macromoleculen zoals vetten, eiwitten en koolhydraten en micromoleculen zoals vitaminen en mineralen. Als je onvolwaardige macronutrienten inneemt (lege calorieën) krijgt je lichaam ook nooit het signaal dat je genoeg vitaminen en mineralen hebt en je blijft eten. Daarom is het belangrijk dat je niet in calorieën denkt maar in voedingswaarde.

Heel wat bouwstoffen uit je voeding zijn belangrijk om je hormonen op te bouwen zoals de aminozuren L-tyrosine (uit gevogelte, vis en eieren) die je schildklierhormoon aanmaakt of voldoende cholesterol (cholesterolmythe) die je geslachtshormonen aanmaakt.
Dit heeft allemaal een invloed op je humeur, je spieren en remt ontstekingen.
Ook mineralen uit je voeding zoals selenium (noten) en zink (schaaldieren en noten) zijn belangrijk om je schildklierhormonen in een actieve vorm te zetten.
Mijdt smaakversterkers zoals E 621 (mononatriumglutamaat) dat in bouillonblokjes zit van Knorr en Liebig maar ook in specerijen en gist en de zogenaamde natuurlijke aroma’s. Zij werken in op je hongercentra’s en blijven je doen eten of werken stimulerend zodat je niet kan slapen.

Een bord vol kleuren

Zorg ervoor dat je bord vol mooie kleurrijke groenten ligt en kies de helt van je bord voor groenten en de andere helft doe je in 2/4 delen waarvan de ene deel je eiwitten zijn en het andere je trage koolhydraten. Ben je in de menopauze en kan je moeilijk je gewicht behouden laat dan je koolhydraten enkele dagen per week weg.

De voedingslijst is telkens opgebouwd uit 2 kolommen. Aan de linkerzijde vind je de producten terug die aansluiten bij een gezonde voedingspatroon. Aan de rechterzijde vind je de voedingsmiddelen terug die een nadelige invloed kunnen uitoefenen op je gezondheid en je gewicht. Deze kolom gaat men dan ook zoveel mogelijk vermijden in de nabije toekomst.
Van een stuk taart wordt je niet dik het gaat erover hoeveel je er van eet. Ik adviseer de 80/20 regel. Voor 80 procent eet je gezonde volwaardige voeding en voor 20 procent mag je eten waar je zin in hebt. Doch hou hierbij een mooi evenwicht. Wees eerlijk met jezelf, gun jezelf wat extra eten maar besef zelf op tijd dat je overdrijft. Je reptielenbrein diep in je hersenen maakt dat je de verkeerde gewoontes die je hebt opgebouwd heel moeilijk te veranderen zijn. Het emotionele deel in je hersenen wil niet afzien. Dus in het begin zal je wat wilskracht moeten hebben en doorzetten. Merk je dat het echt niet gaat dan wil dat zeggen dat er ergens een onevenwicht is: emotioneel of biochemisch. Laat je hiervoor verder begeleiden. Doe ademhalingsoefeningen, laat hypnose doen, lichaamswerk of laat je bloed eens onderzoeken. Misschien werkt je schildklier niet goed of heb je tekorten in je lichaam.